INFORMARE CA URMARE A MITINGULUI DE PROTEST DIN FAȚA MINISTERULUI MUNCII

Protestul organizat de către Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România afiliată la Confederatia Sindicala Nationala MERIDIAN, organizat zilele trecute la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, la care au participat 600 protestatari, respectiv atâția pentru cât s-au luat aprobarea, din care peste 300 de ceferiști activi și pensionari alături de siderurgiști, silvicultori, mineri, cadre militare disponibilizate, datorită nemulțumirilor acumulate de unele categorii profesionale odată cu adoptarea și implementarea Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, proces care a venit cu un impact negativ și asupra altor legi cum ar fi “Statutul Personalului Feroviar” și “Statutul Personalului Silvic” și a Legii nr.223/2015 privind pensiile militare de stat. Astfel că a rezultat cel mai mare Miting de Protest organizat de sindicate in fața sediului Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Actuala lege a venit cu unele beneficii evidente pentru anumite categorii de pensionari, în special pentru cei care au desfășurat activitatea în condiții normale de muncă, perioade cât mai lungi până la pensionare și cu contribuții care au fost reținute și virate către bugetul asigurărilor sociale.

Pe de altă parte, aceeași lege a defavorizat persoanele care au lucrat în grupe de muncă, persoanele cu dizabilități și cu diverse grade de invaliditate, dar și pensionarii cu pensii mici cărora, după recalculare, le-a rezultat o pensie mai mică, care va fi indexată la valoarea recalculată, ceea ce va avea ca efect diminuarea sau chiar stagnarea indexării pensiei în plată pentru o perioadă de câțiva ani, în funcție de valoarea diferenței dintre pensia în plată și pensia rezultată la recalculare.
Atât Legea nr. 360/2023, cât şi Normele de aplicare a legii conţin prevederi care fac ca aceste acte normative să producă efecte retroactive la aplicare, iar prin acest fapt se creează prejudicii pentru persoanele care au fost şi sunt încadrate în condiții deosebite sau speciale de muncă în condițiile legislației anterioare, inclusiv persoanelor cu dizabilităţi, precum şi a celor care urmează să iasă la pensie sub imperiul noii legi a pensiilor.
Prevederea din Legea nr. 360/2023 care crează mari discrepanțe în calculul cuantumului pensiilor față de legislația anterioară, se regăsește la art. 84 alin. 1) care stabilește că “Valoarea punctului de referință prevăzută la art. 83 alin. (1) reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a prezentei legi și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzute de legislația anterioară, respectiv nivelul 25”. Stabilirea în mod nejustificat a unui nivel mediu de 25 de ani de cotizare, diferit față de stagiul real de cotizare pe grupe de muncă și necuprins în niciuna din legislațiile anterioare privind pensiile, provoacă prejudicii, discriminare și tratament diferit privind egalitatea de șanse în rândul pensionarilor.
Pensia recalculată în baza Legii nr. 360/2023 şi a Normelor de aplicare s-a făcut fără a se acorda punctele de stabilitate suplimentare ce erau datorate conform contributivității prin contribuția suplimentară plătită pentru grupele de muncă și /sau condițiile de muncă speciale/ deosebite. Cuantumul noii pensii recalculate trebuie să conţină şi puncte de stabilitate suplimentare aferente contribuţiei suplimentare plătită cât actualii pensionari au fost salariați în condiții de muncă deosebite sau speciale.
Practic noua lege a pensiilor desfiinţează grupele de muncă privind condițiile de muncă deosebite şi speciale deoarece pensionarii care au lucrat în grupe de muncă și/sau în condiţii speciale de muncă nu beneficiază de puncte de stabilitate deşi au contribuit suplimentar şi astfel, discriminatoriu sunt oferite puncte de stabilitate doar celor care au lucrat în condiţii normale de muncă şi care nu au plătit contribuţie suplimentară.

Încă de la începutul mitingului de protest, am fost informați că în jurul orei 10:45, doamna Ministru Bucura Oprescu va primi o delegație formată din 10 persoane, astfel că la întâlnirea cu Doamna Ministru -Bucura Oprescu și toți secretarii de stat din Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, inclusiv directorii de specialitate din Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, au discutat circa o oră și jumătate cu delegația FSTFR formată din cele 10 persoane. Solicitările FSTFR prezentate de Președintele FSTFR -Maxim Rodrigo Gabriel sunt in curs de rezolvare. S-au discutat cu reprezentanții Ministerului Muncii și Solidarității Sociale și toate solicitările celorlalți 9 delegati, printre care s-au aflat și președintele FMLR-domnul Măntescu Iulian.

În perioada următoare Președintele FSTFR – Maxim Rodrigo Gabriel va merge la Ministrul Transporturilor și Infrastructurii – domnul Sorin Grindeanu pentru a discuta și cu dansul rezolvarea la prima solicitare FSTFR ( trecerea la condiții de muncă speciale pe cei din OMT 1561/2022 dar la care trebuie o modificare prin alt OMT, modificare cu care este de acord și MMSS) și pentru a discuta rezolvarea la a treia solicitare FSTFR (de acordare 3 luni, posibilitatea de pensionare cu 5 ani mai devreme pentru ceferistii ce au 35 ani contributivi, din care 30 ani la Siguranța Circulației ) cu precizarea că președintele FSTFR -Maxim Rodrigo Gabriel a găsit soluția împreună cu MMSS, dar mai trebuie făcuți câțiva pași. La a doua solicitare FSTFR, Președintele FSTFR -Maxim Rodrigo Gabriel a stabilit cu Președintele Casei de Pensii -dl Baciu ,că peste două -trei săptămâni, când vor exista datele statistice exacte pentru luna septembrie 2024 se va discuta și solicitarea respectivă.

SHARE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Share:

Alte articole